Kibernetički ili servo mehanizam

Mozak i živčani sustav čine mehanizam koji nastoji da djeluje automatski kako bi se postigao unaprijed zamišljeni cilj, na isti način na koji torpedo ispravlja svoje putovanje da bi postigao svoj cilj.

Zaključak da se mozak i živčani sustav kombiniraju kako bi oblikovali servo-mehanizam koji "koristimo" i koji djeluje kao da je računalo ili mehanički instrument koji je usmjeren na postizanje različitih ciljeva dolazi iz znanosti o kibernetici. Riječ kibernetika dolazi od grčke riječi što doslovno znači "čovjek-pilot". Servo-mehanizmi su montirani na takav način da automatski postavljaju kurs prema putu koji vodi do cilja, mete ili određenog odgovora.

Servo-mehanizmi su podijeljeni u dvije opće vrste:


1. Kada su cilj, kraj ili meta poznati, a cilj je postići ih ili zadovoljiti.
2. Kada je cilj, kraj ili meta nepoznat, a cilj je otkriti ih ili locirati.

Pretpostavimo da je torpedo lansiran sa broda sa ciljem udaranja i uništavanja neprijateljskog plovila. Moraju postojati brojni pogonski sustavi koji ga pokreću prema naprijed slijedeći smjer u kojem je njegov cilj. Ovi sustavi ili "osjetljivi organi" kao što su radar, sonar, receptori za otkucaje itd. oni su koji pružaju informacije i obavijesti stroju da je na ispravnom putu (pozitivni feedback) ili da li je pogriješio i skrenuo s puta (negativan feedback).

Uz pozitivan feedback, stroj ne reagira niti generira odgovor, savršeno radi i ostaje raditi ono što bi trebao raditi. Kada negativni feedback obavijesti mehanizam da je kurs izmijenjen, da je odstupio "od svoje linije ”mehanizam za korekciju pomiče kormilo i automatski ispravlja kurs.

Ako se kurs previše ispravi negativan feedback informira mehanizam i kurs se ponovno ispravlja. Torpedo pogađa svoj cilj idući naprijed i neprestano ispravlja pogreške koje prevodi u odstupanje od kursa. Nakon neprekidne serije cik-cak, torpedo eksplodira na meti.

Ovaj sustav se može identificirati na primjer kod osobe koja uči voziti auto, sam se "prekomjerno ispravlja" i radi neprekidno cik-cak po cesti. Međutim, jednom kada je korekcija ili "sretna reakcija" ispunjena, osoba ju pamti za buduću upotrebu. Automatski mehanizam tada udvostručuje odgovor na uspjeh, za upotrebu u budućnosti.

Za razmisliti!

Koje ciljeve slijedi vaš servo-mehanizam?
Svaka misao je naredba za vaš servo-mehanizam i uobičajene misli su one koje postaju ciljevi koji se trebaju postići. Ovaj je mehanizam potpuno nevin i ravnodušan, ne prepoznaje pogodnost, ne prepoznaje "loše ciljeve". Samo djeluje.

Ne trebamo se bojati pogriješiti ili iskusiti sitne neuspjehe. Svi servo-mehanizmi dosežu svoje ciljevi prilagođavanjem svog smjera zahvaljujući negativnim povratnim informacijama (negativni feedback), ovi povratni procesi su upravo te male pogreške ili kvarovi i njihova je funkcija obavijestite nas da smo skrenuli s puta da bismo ispravili kurs.

Problem nastaje kada pokušavamo napraviti da mehanizam djeluje, VRLO je važno samo ga pustiti da radi. Moramo shvatiti da ćemo, kad odaberemo cilj, imati trenutke negativnog feedbacka i moramo razumjeti njegovo značenje; ako napustimo svoj cilj u trenucima odstupanja provest ćemo život mijenjajući ciljeve prije postizanja.

“Ljudsko biće djeluje, osjeća i uvijek se razvija u skladu s onim
što zamišlja da je istina o sebi i okolini koja ga okružuje ”

Dr. Maxwell Maltz, Psihokibernetika.

Imaginacija


Živčani sustav i mozak formirani su na takav način da mogu automatski i primjereno reagirati na probleme i promjene koje nastaju u okolini koja ih okružuje; i važno je da razumijemo, da mozak i živčani sustav koji automatski reagiraju na okolinu su isti mozak i živčani sustav koji nam govore kakva je okolina.

Djelujemo i osjećamo ne kako su stvari u stvarnosti nego u skladu prema slici stvarnosti koju mi sami stvaramo.

Svi imamo mentalne slike o sebi, o svom svijetu, o ljudima oko nas, i ponašamo se kao da te slike čine jedinstvenu istinu, stvarnost; ali nismo svjesni da živčani sustav ne prepoznaje razliku između stvarnog iskustva i zamišljenog iskustva. U oba slučajeva živčani sustav automatski reagira na informaciju koju prima iz prednjeg mozga.

Imaginacija igra u našem životu puno veću ulogu nego što možemo zamisliti. Živčani sustav reagira na ono što mislimo i zamišljamo da je istina..

Osobni imidžSaznajte više

Podijelite: