Kamo je usmjerena vaša pažnja?


Projekcija je temeljni koncept u metodi Bioneuroemoción®, jer nam omogućuje da shvatimo da je stres stvoren određenim ponašanjem i svakodnevnim situacijama posljedica značajki naše vlastite psihe koju pripisujemo drugima. Ono što opažamo što nas muči otkriva dio naših nesvjesnih informacija. Prihvačajući utjecaj koji stvara naša percepcija stvarnosti o našem emocionalnom stanju i tijelu nam otvara vrata novoj paradigmi u kojoj osoba ima priliku odabrati kako želi doživjeti situaciju. Kada počnemo razmišljati da je sve oko nas povezano s nama i da su prosudbe koje donosimo povezane s aspektima naše osobnosti, možemo početi shvaćati da je ono što vidimo vani dio nas. Što privlači vašu pažnju, situacije laži, nevjere, nepravde, izdaje?

Primjerice,ako se nađemo u situaciji da vidimo da netko laže ili nekom drugom ili nama i ako to izazove reakciju ljutnje, tuge i sl. moramo promatrati koji dio nas vidimo predstavljen u toj sceni, može biti ili da mi također nekome lažemo ili da možda sami sebi lažemo, npr. govorimo sami sebi da ćemo nešto napraviti i onda to ne napravimo, obećamo sebi da ćemo ići na dijetu i za pola sata pojedemo kolač ili čokoladu, može biti i žena koja si obeća da neće dopustiti svom suprugu da je tuće i maltretira i opet mu to dozvoli na način da ostane s njim. Mogučnosti su beskonačne, treba istražiti osobna iskustva osoba. Svatko ima drugačija iskustva.

Carl Gustav Jung

Sjena predstavlja nepoznate ili malo poznate karakteristike ili kvalitete ega i neke od njih mogu biti svjesne. To su, na pojedinačnoj razini, negativni aspekti osobnosti, zbroj svih onih neugodnih osobina koje bismo željeli sakriti. Ni na koji način ne predstavlja cjelokupnost naše nesvjesne osobnosti.

Pod "sjenom" podrazumijevamo autonomni psihički sustav koji ograničava ono što je naše JA i ono što nije. Prema analitičkoj psihologiji, to je jedan od glavnih arhetipova kolektivnog nesvjesnog, jer u nekim slučajevima sjena sadrži i kolektivne čimbenike koji dolaze izvana.
Otkako smo mali, uči nas se i učimo razlikovati ono što bismo „trebali raditi“, i što „ne bismo smjeli“ i oblikujemo svoju osobnost oko tih pretpostavki. Način na koji se provode ova učenja nisu uvijek očita i ponekad se događaju na vrlo suptilan način.

Sve što namjeravamo izmijeniti, bilo čega da se bojimo, što nas uznemirava, što nas ljuti, iritira ili živcira, čak i nešto što odbijamo prihvatiti, držati će nas vezanima uz prošlost i vezane uz naše priče i uvjerenja- sjena koja ih potiče.

“Sve što nas kod drugih iritira, može nas dovesti do razumijevanja nas samih.”

Carl Gustav Jung

Gdje možemo prepoznati sjenu?


Postoje različiti načini za prepoznavanje sjene. U nastavku ćemo razviti šest različitih i učinkovitih načina da se promatramo i naučimo nešto o svojoj sjeni:

• Promatrati naše projekcije. Obratiti pažnju na one aspekte koji nas živciraju kod drugih i također na aspekte koji privlače našu pažnju kod drugih, znaći promatrati naše projekcije, a to je najbrži način povezivanja s našom sjenom. Bilo koji od ovih aspekata sadrži dijelove nas koje nismo u stanju opaziti i prema tome, razviti ili izmijeniti.

• Ono čega se sramimo. Razmislite o onome što ne biste željeli da znaju o vama, što skrivate iz svog trenutnog života ili možda iz svoje prošlosti, svega onoga što ne dopuštate da podijelite s partnerom ili prijateljima. Često ne prikazujemo ove dijelove sebe iz straha da ćemo biti odbijeni, a pri tome ne shvaćamo da odbijanje već projiciramo na aspekt sebe koji smatramo neprikladnim.

• Naše ovisnosti. Naše ovisnosti također skrivaju dio naše sjene. Ovisnost karakterizira prisilno ponavljanje neke aktivnosti unatoč njenom autodestruktivnom, pa čak i ne previše prilagodljivom karakteru za naš razvoj i društveni suživot.

• Iza fizičkih simptoma. . Važno je zaustaviti se i razmisliti o tome što nam poručuje tijelo koje svojim fizičkim stanjem prenosi. Potrebno je pitati se: što moje tijelo govori o meni? Tijelo je neosporno povezano s podsvjesnim i naša emocionalna stanja manifestira na različite načine.

• Prestanite kriviti druge. Kada pretjerano reagiramo na situaciju, vrlo je moguće da smo pod utjecajem sjene. Skloni smo sjenu postaviti vani kako je ne bismo vidjeli u sebi. Promatranje načina na koji se odnosimo prema okolini pomaže nam da osvijestimo svoju sjenu.

• Preuzeti odgovornost. Promatrati svijet oko sebe s umom koji razumije da su uzroci posljedica koji se očituju u vanjskom životu iznutra i da je svatko odgovoran za odluke koje donosi, kao i za materijalne posljedice koji su proizvodi donošenja odluka, to je ono što radi netko tko pokušava razviti cjelovit, sveobuhvatan način razmišljanja. Netko tko može istinski promijeniti svoju kvalitetu života.


“Ono što nam smeta nije ono što nam se događa,
već kako to doživljavamo, kako to tumačimo-”

Enric Corbera

Podijelite: