Uvjerenja


Uvjerenja ili vjerovanja imaju mogućnost biti vrijedan resurs ili veliko ograničenje u životu. Djelujemo na temelju svojih uvjerenja; na temelju njih razvijamo i učimo nove resurse i vještine, ili pak postajemo nepokretni i stagniramo. Poteškoća koja se javlja kada se želi promijeniti uvjerenje iz logike ili racionalnog razmišljanja je u tome što su najdublje ukorijenjena uvjerenja podsvjesna. Ona su duboki tragovi s korijenima dobivenim u prvim godinama života i razvoja. Integrirani su kroz introjekciju, kroz verbalne i neverbalne poruke roditelja i ostalih osoba iz okruženja, koji prenose svoje vrijednosti, snage i slabosti, stavove, tabue i zabrane, savjete i sl. To se događa dvadeset i četiri sata dnevno, a da to nismo ni primijetili i bez da smo svjesno to odlučili.

Na temelju otkrića epigenetike kažemo: Nasljeđujemo informacije od svojih predaka i te se informacije transformiraju u nesvjesna uvjerenja koja će se tijekom našeg života izražavati u različitim okolnostima, u međuljudskim odnosima i prije svega u intrapersonalnim odnosima. Život je izraz različitih uvjerenja u okruženju koje ih može ili ograničiti ili potaknuti, koja je god opcija odabrana, promiče fiziološki učinak, mijenja dobrobit i kvalitetu života. Sa stajališta Bioneuroemoción® ograničavajuča uvjerenja nisu posve štetna i nepromijenjiva, već prilika da se prevlada ono što se u određenom trenutku doživjelo kao osuda i što nam je onemogućilo da provedemo odgovarajuće učenje i da ga prevladamo.

Gdje se izražavaju uvjerenja?


Svi smo skloni misliti da je ono što vjerujemo „istina“, ne uzimajući u obzir da je stvarnost subjektivna i da svatko od nas gradi vlastitu kartu svijeta.

Vjerovanja određuju sve naše odnose, od izbora prijatelja do bračnog partnera. Čak i odbijanja koja nam se događaju u različitim područjima. Naše vrijednosti odlučuju o našem odnosu s drugima. To je potpuno nesvjestan proces. Skloni smo druženju s ljudima koji dijele naš isti sustav vjerovanja i cenzuriramo, osuđujemo i kritiziramo one koji ga ne dijele. Stvaramo podjele, hijerarhije, čak i udruge koje nam omogućuju da učvrstimo i potvrdimo svoj sustav vjerovanja.

Treba naglasiti da nema ništa loše u tome da se osjećamo dijelom grupe koja dijeli naš način gledanja na svijet, a u mnogim je slučajevima to čak i potrebno, rizik je u razmišljanju da postoji jedan ispravan način funkcioniranja i da ono što se ne podudara sa našim načinom koji smatramo ispravnim onda je taj drugi način pogrešan.

Uvijek ćemo pronaći nepravdu gdje god se nalazimo ako smatramo da je "svijet nepravedno mjesto". Podsvjest koje dominira to uvjerenje, usmjerit ću našu pozornost na svaki detalj koji ima veze sa tim uvjerenjem i pokušat ćemo se opravdati na temelju onoga što se događa. Ako netko misli suprotno od mene, imat ću obilje dokaza da se usprotivim njihovom mišljenju, budući da sam u svom životu sakupio bezbrojna iskustva u tom smislu i upoznao sam mnoge ljude koji misle poput mene.

Svaki put kad se nađemo kako izgovaramo fraze poput "ovo se radi ovako ili ovo se nikad ne radi ovako", "moram to učiniti", "ne mogu ili ne bih smio to učiniti", moramo shvatiti da porijeklo tih nikada ili uvijek, Moram ili ne smijem, su uvjerenja koja uvjetuju naš život.


“Način na koji razmišljate je proizvod
načina razmišljanja drugih ljudi”

Bob Proctor

Podijelite: