5 ključeva za poboljšanje samopoštovanja

Emocije

Igor Pejin, 01. ožujka 2021.Naš način percepcije svijeta usko je povezan s našim načinom percepcije nas samih. Stoga, ono što će na kraju odrediti da imamo ispunjen i zadovoljavajući život ili život pun nevolja, bit će naša sposobnost da volimo sebe.

Skloni smo stavljati izvan sebe referencu svoje vrijednosti, vrijedimo "onoliko koliko nam drugi kažu da vrijedimo". Međutim, potrebno je obnoviti tu moć, kako bismo mogli razviti sposobnost vrednovanja sebe iznutra. U nastavku predlažemo 5 ključeva za poboljšanje našeg samopoštovanja:

•Prestati očekivati: Kad prolazimo kroz periode "lošeg raspoloženja", očekujemo da će nas nešto ili netko doći spasiti riječju, gestom ili pozivom. Ako se to vremensko razdoblje produži, možda ćemo živjeti iz dana u dan čekajući pozive drugih ljudi. Izazov je ustati ujutro znajući da ćemo dan koji je pred nama upravljati sami, ne očekujući da će bilo tko ili što riješiti naše probleme. Sa sigurnošću da smo puno snažniji od naših problema.

•Oprostiti sebi ako padnemo nazad u svoju inertnost zahtijevajući da drugi prepoznaju ono što sami ne cijenimo kod sebe. Oprost nas udaljava od krivnje za sve što smo učinili ili nismo učinili, i možemo početi ispočetka. Opraštajući sebi oslobađamo se vlastitog optužujućeg prsta i oslobađamo ljude oko sebe od naše potrebe za pažnjom. Postizanje emocionalne zrelosti uključuje da se prestanemo stalno osuđivati.

•Dopustiti da budemo ono što želimo i što si do sada nismo dopuštali. Obnoviti unutarnje dijete koje u to vrijeme i zbog okolnosti koje su bile nije moglo razviti vlastite sposobnosti ili slijediti vlastite snove. Stvorite potreban scenarij za povezivanje s vlastitim talentom uz sigurnost da je vaša misija u ovom životu razviti upravo ono što svaki od nas ima posebno.

•Živjeti u sadašnjosti bez kontinuiranog povezivanja s prošlošću. Ono što se dogodilo u prošlosti nas je dovelo da budemo onakvi kakvi smo sada. A ako je neizbježno uspoređivati sadašnjost s prošlošću, pa čak je i projicirati u budućnost, neka to bude sa zahvalnošću za sva stečena iskustva. S uvjerenjem da su sve situacije koje smo doživjeli dio našeg osobnog puta da dođemo do ovog trenutka ponovnog susreta s našom najdubljom suštinom.

•Podijeliti što imamo. Bez obzira na našu sposobnost ili talent, bitno je ne zadržati to za sebe. Biti hrabri, velikodušni i podijeliti svoj puni potencijal s ljudima s kojima smo u svakom trenutku. Samo na taj način dopustit ćemo mu da raste i da se razvije s malo napora, tek tada ćemo prestati zahtijevati pažnju drugih i početi im bezuvjetno nuditi ono što znamo raditi.

Kada stupimo u kontakt sa svojim istinskim potencijalom, neće biti sumnje u naše vlastito samopoštovanje, upravo tada počinjemo živjeti u usklađenosti. Vrlo sličnu usklađenost nalazimo u načinu života životinja: u skladu su sa svojim okolišem, upravljanju sukobima da bi se vratili u unutarnju ravnotežu.

“Nisko samopoštovanje je poput vožnje kroz život s povučenom ručnom kočnicom.”

Maxwell Maltz

Podijelite:


Ostali članci

Samoispitivanje.

19. veljače 2021.

Obiteljske tajne.

28. veljače 2021.

Nikad nije kasno da imate sretno djetinjstvo.

20. veljače 2021.

Bole li emocije?

25. veljače 2021.

Gdje je usmjerena vaša pažnja?

24. veljače 2021.